Fredrik Reinfeldts (M) senaste och även enda stora satsning för att minska den skyhöga arbetslösheten bland landets unga sprack idag. Det var under Almedalsveckan förra året som ”jobbpakten” presenterades som dels skulle lyfta landets unga ur arbetslöshet, men givetvis även användas i politiska syften gentemot Stefan Löfven (S) och socialdemokraterna.

Det är således en stor prestigeförlust som drabbat Fredrik Reinfeldt (M) och Anders Borg (M). Tyvärr, så är det inte enbart de unga i arbetslöshet som drabbas av att Fredrik Reinfeldt (M) inte lyckats att leverera. I och med att det finns så få andra förslag för att mota arbetslösheten så drabbas även du och jag. I Aftonbladet idag skriver Ingvar Persson, ”Sverige är ett litet land, och även om det låter pretentiöst måste man kunna säga att vi ofta varit som mest framgångsrika när vi samarbetat.” Arbetslösheten är ett stort samhällsproblem idag, den drabbar inte några få, utan väldigt många och därmed blir det ett samhällsproblem, som samhället måste ta ansvar för att lösa. Regeringen har tyvärr visat på dålig vilja till detta. De har kommit med dyra reformer, som knappt skapat de nya jobben. Däremot har de berikat arbetsgivaren och gjort det billigare att gå på krogen.

Stefan Löfven (S) kommenterar i Aftonbladet;

– Statsministern har lagt in mycket prestige på den här frågan. Nu kan vi konstatera att förhandlingarna har spruckit.

– Regeringen har lagt alla ägg i samma korg. Det var det här som skulle lösa problemet.

Han kritiserade regeringens jobbpolitik gång på gång.

I Socialdemokraternas jobbpolitik finns det däremot ”flera skarpa förslag”, sa han.

– Vi har avsatt 4,8 miljarder för ungdomsarbetslösheten i vårt budgetförslag. Regeringen satsar ingenting. Läs fler S förslag för fler jobb här!

Dagens Nyheters Maria Croft, skriver så här; ”Det är ett rejält bakslag. Fredrik Reinfeldt har tidigare sagt att jobbpakten skulle ge 30.000 jobb och de skulle verkligen behövas med tanke på den höga ungdomsarbetslösheten. Regeringen, och då framför allt Moderaterna, hade gärna velat visa att de kan komma överens med LO-facken.

Samtidigt säger finansminister Anders Borg (M) i DN; ”Att en central uppgörelse inte är avgörande för regeringen.” Jasså, det var ju konstigt att ni tidigare lyft frågan som så viktig, men nu när den inte blir av, ja då var den inte längre så viktig. Eller är samhällsproblemet med ungdomsarbetslösheten, i regeringens ögon, egentligen inte ett samhällsproblem, utan ett problem för den enskilde, den arbetslöse. Det är inte länge sedan det talades om ytterligare ett jobbskatteavdrag från regeringens sida.

Photo 2013-01-29 19 48 47

Det skulle kanske, bara kanske, vara en betydligt viktigare investering för landet Sverige, att använda de skattepengarna på att lösa det problem ungdomsarbetslösheten för med sig. Det kanske, bara kanske, är så att den investeringen skulle betala sig tillbaka i form av ökade skatteintäkter när unga går från arbetslöshet till ett jobb!

Christian

 

One Response to Reinfeldts tillkortakommande, drabbar 130 000 unga, men även dig och mig!