Idag lämnade Stefan Löfven svar på frågan om vinst i välfärden och han var tydlig. Det går inte att förbjuda, ett klart och tydligt svar, lika tydlig var han i kritik mot att våra skattepengar går till skatteparadis via riskkapitalbolag.

1997 beslutade Sundsvallskongressen i den då mycket omdiskuterade frågan om en god socialdemokrat kunde upphandla verksamheter. Kritiken mot dem som gjorde det var skarp och det var nödvändigt att fatta ett beslut i frågan. Jag var ett av ombuden på den kongressen och var och är nöjd med skrivningarna som lämnade ett tydligt besked. Socialdemokratin accepterar upphandlingar. Inte för att vi tror att marknadskrafter löser alla problem. Men vi får heller inte tro att endast den offentliga sektorn själva kan driva välfärdsverksamheter bäst. Inget är så bra så det inte kan bli bättre.

Jag har under mina år som förtroendevald medverkat i ett flertal upphandlingar, därför att det är viktigt med jämförelseobjekt till den egna drivna verksamheten. Detta innebär inte att man ska sätta en procentsats på hur stor andel som ska upphandlas som en del vill göra. Det får variera från verksamhet till verksamhet, men vad det innebär är att en tillräckligt del av verksamheten bör upphandlas så att man kan använda det som en jämförelse till den egna verksamheten.

Den andra delen handlar om valfrihet. Har man en gång öppnat upp för valfrihet i exempelvis hemtjänsten, som vi gjorde i Karlstad är det givetvis helt omöjligt att ta tillbaka den möjligheten för de äldre som vill göra ett val. Det finns de som tycker att vi ska gå tillbaka till våra rötter, vad som nu menas med det. Vi är ett parti som varit med länge och vi har under större delen också varit det statsbärande partiet. Det hade vi aldrig varit om vi inte anpassat politiken utifrån att samhället förändras. Det som är viktigt att att ideologin står fast, men den praktiska politiken måste vara lyhörd och förändringsbenägen. Sluta dröm om svunna tider för vi blir inte automatiskt ett 40 % parti om vi börjar föra den politiken vi förde när vi var det sist.

Vårt partiprogram inleds med ”Socialdemokratin vill forma ett samhälle grundat på demokratins ideal och alla människors lika värde. Fria och jämlika människor i ett solidariskt samhälle är den demokratiska socialismens mål”. Det är kärnan som vi ska forma dagens politik på. Och det innebär också att vi precis som Mona Sahlin uttryckte sig, vi måste ompröva en del av våra tidigare ställningstaganden. Vi lever i en föränderlig tid så givetvis måste vi också förändra oss, men inte så vi går vilse. Ledorden finns i ideologin, men inte alltid den praktiska politiken. Därför var det bra med ett tydligt besked från Stefan Löfven och nu återstår bara första debatten med Fredrik Reinfeldt (M). Statsministern har mycket att stå till svars för när det gäller den förda politiken och dess konsekvenser. Det enda han nuförtiden har till svar på oppositionens frågor är att han tar ekonomiskt ansvar. Det gör du inte alls det herr minister. Du tar inte det ekonomiska ansvaret när du för en politik som stänger så många grupper ute från att aktivt vara en del i byggandet av Sverige. Unga som slås ut riskerar att hamna i livslångt bidragsberoende och idag lever vi i ett land där 1 av 3 elever inte lämnar gymnasieskolan med fullvärdiga betyg. 1 av 3, det kan inte anses som något annat än ett misslyckande från dig och Jan Björklund (FP).

Jan Björklund (FP) har gjort sig känd som förespråkare av hårdare tag i skolan gör att på detta konstiga sätt få eleverna till att prestera bättre. Skolk ska skrivas in för då kommer eleverna till skolan. Om ett barn inte vill gå till skolan, kanske det finns all anledning att fundera över varför istället för att ta fram piska och säga till dessa barn, att om ni inte kommer till skolan, ja då ska vi skriva in det i era betyg. Tänk om en del av de resurser du ger till riskkapitalbolagen istället kunde gå till de elever som i skolan behöver hjälp. Både i skolan, men även i hemmet Jan Björklund (FP). Kan skälet till att de inte går till skolan vara att de blir mobbade? Kan kanske skälet vara att de tar ett föräldraansvar som de inte ska behöva, därför att deras egna föräldrar inte mäktar med detta? Kan ett annat skäl vara att de inte har råd att följa med på utflykten som skolan anordnar, eller inte råd med de kläder som är inne? Kan du inte istället för att tillåta riskkapitalbolagens miljardvinster, begränsa vinstuttagen, det har andra länder gjort, så varför skulle inte vi kunna det?

Konstaterar glädjande att kristdemokraternas förslag igår som de ansåg vara normbrytande familjepolitik får hård kritik även i dag i landets medier.

Skrattretande när KD vill bryta normer.

Större barngrupper i förskolan med KD:s förslag.

KD:s förslag är verklighetsfrånvända.

Smaklöst och reaktionärt KD.

På sociala medier gjordes tappra försök från kristdemokrater att försvara sitt förslag, men det lyckades de väl inte så bra med om man ska vara ärlig. Det blir knappast bättre av att ni hela tiden hänvisade till att ni lyssnat på landets barnfamiljer. Ja det kanske ni gjorde, men begrep ni vad de sa. Istället för ännu en reform som kostar mer än sänkningen av krogmomsen, så kanske man vill se mer pengar till välfärden. Sveriges mammor kanske inte vill gå tillbaka till spisen och vara hemmafru, för det vet ni att forskningen visar i vårdnadsbidragets fotspår…

Christian

 

One Response to Tydligt besked från Löfven!

  • Bo Widegren says:

    När vi tog beslutet var det fortfrande mest fråga om några idealister skulle få ge allternativ vård eller skola. Skall man tillåta av skola bedrivs inte av pedagogiska skäl eller äldreomsorg inte av omsorgsintresse utan för att förmera vinst så hamnar man helt snett. Dessutom finns det ju möjligheter att inte bara ge en valfrihet att välja utövare utan enligt Göteborgsmodellen välja välfärdstjänstens innehåll. Det är ynkligt av Lövén att som andra åtgärd såsom partiledare splittra motståndet mot vinstintresset i skattebetald välfärd. (Den först åtgärden var att skriva på Finanspakten som stryper ett värdigt liv för enkla människor i hela södra Europa och dessutom genom strypning av alla efterfrågan kommer att leda till recession – just en snygg premiäråtgärd för en ny socialdemokratisk ledare)