Att handla fordonsbelysning är lättare sagt än gjort. Det råder ingen brist på informativa artiklar och guider som förklarar för och nackdelarna med olika ljusbilder, kapslingsklasser och led dioder. Men varför är det då så svårt att sålla ut alla återförsäljare och modeller som finns att välja bland på nätet?

Anledningen är att många återförsäljare använder sig av påståenden snarare än ren fakta för att framhäva sina produkter. Det är vanligt förekommande att extraljusens specifikationer överdrivs både för ljusstyrkan (lumen) och kapslingsklass, vilket är ett stort problem då de sällan stämmer överens med verkligheten.

Marknaden översvämmas med billiga extraljus och led ramper

Problematiken uppstår framförallt när återförsäljare påstår att en billig led ramp under tusenlappen är IP69K-klassad. Denna höga kapslingsklass uppfylls sällan t.o.m av de ledande tillverkarna som Rigid och Baja Design (med undantag för Vision X), och därför är det rent ut sagt löjligt när billiga kina-tillverkade ljusramper eller led extraljus plötsligt uppfyller den högsta tänkbara kapslingsklassen som finns att tillgå. Även om det förstås finns en del undantagsfall så bör man vara vaksam över dessa grova faktafel som är vanligare förekommande än vad man tror.

Ett generellt tips som jag brukar använda mig av när jag är osäker på kvaliteten är att genomföra en testbeställning. Med tanke på att de flesta återförsäljarna erbjuder ett öppet köp på 30 dagar så kan man utan tidspress utvärdera extraljusrampen innan man fattar ett slutgiltigt beslut. Var noggrann med att inte göra sönder kartongen för då kan din retur bli nekad av återförsäljaren eller att du inte får hela beloppet återbetalat.