För någon som arbetar med inredning så är inspirationskällor livsviktiga. Man kan inte komma på allt genom att sitta på kammaren och fundera. Inspiration gömmer sig överallt, det gäller bara att ha sensorerna påsatta.

Inspiration finns överallt

Jag kan bli inspirerad av gatubelysning på en varm strandpromenad på den franska Rivieran; en idé kan födas där som jag tar med mig hem till kontoret i kalla Sverige. Magi skapas när idén blir till något verkligt i ett svenskt hem eller på en svensk arbetsplats.

Jag kan hitta inspiration i en grå gränd i London, där skenet från en bils strålkastare skapar fascinerande skuggor på en grå betongvägg med soptunnor som fond. Hemma vid skrivbordet förvandlas idén som fötts i den där gränden till en spännande ljussättning i en stor industrilokal.

Mysigt i trädgården

Nu senast besökte jag Mallorca eftersom jag är intresserad av mallorcafastigheter – arkitekturen där. Där charmades jag av andra former av ljussättning, både inomhus och utomhus. I Medelhavsländerna kan man framför allt det där med att ljussätta utomhus. Man lägger in dolda spots som framhäver buskar, blommor och träd om kvällar och nätter – det blir väldigt varmt och romantiskt.

Man tänker när man är där att det kanske bara funkar just där, där bougainvilleorna, rosorna och pelargonerna växer frodigt och där vädret är så milt att man gärna vistas ute om kvällarna till långt in på hösten, men det är inte sant. Mysig belysning i en kall, svensk vinterträdgård är också magi.

Allt handlar om ljus.